De (pijn) beleving tijdens de bevalling is zeer wisselend. De ene vrouw zal het omschrijven als intens maar goed te doen, de ander als ondraaglijk. Je kunt veel zelf doen om je weeën goed op te vangen en de bevalling dragelijk te maken. Daarnaast bestaan er medicamenteuze pijnstillers. Of je kiest voor een medicamenteuze pijnstilling is persoonlijk en hangt af van het verloop van je bevalling. Er zijn nadelige effecten van deze medicijnen op het geboorteproces, de baby en de moeder. Aan de andere kant bieden ze een uitkomst bij een erg pijnlijke, uitputtende of langdurige bevalling.
Medicamenteuze pijnstilling is thuis niet mogelijk. Pijnmedicatie tijdens de bevalling is een medische indicatie. De begeleiding en de verantwoordelijkheid ligt bij het ziekenhuis. Daarnaast is pijnstilling alleen mogelijk tijdens de ontsluitingsfase. Tijdens het persen heb je een heldere geest en jouw gevoel in je lichaam nodig. De medicamenteuze pijnstilling wordt dus stopgezet als de persfase begint. Vooraf aan de toediening van de medicatie wordt altijd de conditie van de baby vastgesteld met een hartfilmpje. Een goede conditie van de baby is een vereiste voor pijnstilling.
Ook als je wens is om zonder pijnstilling te bevallen, is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Je weet nooit hoe het loopt.